Dnes je 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav

Blog

Napsal Hudeček Lukáš | 2023-08-15 08:36:43

Masarykovo náměstí plném knih a kultury.


28. ročník Knižního jarmarku

V pátek 8. září 2023 od 9:00 hod. se na Masarykově náměstí v Karviné-Fryštátě uskuteční 28. ročník oblíbeného Knižního jarmarku. Tato tradiční událost, kterou pořádá Statutární město Karviná a Regionální knihovna Karviná, přiláká každý rok stovky návštěvníků, kteří si mohou užít prodej nových i starších knih, koncerty a další atrakce pro děti i dospělé.

Letošní ročník s názvem Čteme další stovku bude vyvrcholením oslav 100. výročí založení Regionální knihovny Karviná. Hlavními lákadly jarmarku budou stánky s prodejem knih, které nabídnou široký výběr literatury pro všechny věkové kategorie. Návštěvníci si zde mohou vybrat z knižních novinek, mohou využít i výprodeje knih, který je oblíbený zejména mezi čtenáři, kteří hledají knižní poklady za zvýhodněné ceny. Pro milovníky hudby jsou připraveny koncerty různých žánrů, které budou probíhat po celou dobu trvání jarmarku.

Ředitelka Regionální knihovny Karviná Mgr. Markéta Kukrechtová srdečně zve na Knižní jarmark všechny obyvatele města Karviná, ve svém pozvání podtrhuje, že: „událost je skvělou příležitostí pro setkání s dobrou knihou, hudbou různých žánrů, s lidmi, kteří sdílí stejnou vášeň pro literaturu a kteří chtějí strávit příjemný den plný zábavy. Návštěvníci jarmarku se můžou těšit na hudební vystoupení Pop Academy Ostrava, vystoupení karvinské dechové kapely Malá černá hudba a skupiny Allskapones. Vyvrcholením jarmarku pak bude večerní koncert ostravské hudební skupiny Nedivoč."

Markéta Kukrechtová dále uvádí, že: „Organizátoři pamatují na nejmenší návštěvníky jarmarku, v dopoledních hodinách pro ně vystoupí ilustrátor dětských knih Adolf Dudek s programem Pohádkové kreslení. Děti se dále můžou těšit na kreativní tvoření s knihovnou, hlavolamy, malování na obličej, hry Cornhole, holandský biliár a další atrakce. Všichni návštěvníci si pak mohou vychutnat občerstvení a relaxovat u šálku kávy. Gastro zóna nabídne mj. tradiční karvinské gofry, sladké zákusky, míchané nápoje, hamburgery."

Účastníci jarmarku budou mít příležitost shlédnout panelovou výstavu Sto let knihovny mnoha národností – Regionální knihovna Karviná 1923–2023, výstavu, která byla v květnu 2023 prezentována v Senátu Parlamentu České republiky.

V rámci jarmarku se bude konat i Narodowe Czytanie (Celonárodní čtení), iniciativa propagující znalost polské literatury zastřešena prezidentem Polské republiky Andrzejem Dudou, během které významné osobnosti veřejně předčítají úryvky z polských literárních děl.

Návštěvníci jarmarku tak budou mít příležitost vyslechnout krátké pasáže z románu polské spisovatelky Elizy Orzeszkowé Nad Niemnem, předčítat je budou představitelé města Karviné a další významní hosté.

Knižního jarmarku se zúčastní partnerské knihovny z Polska, se kterými Regionální knihovna Karviná dlouhodobě spolupracuje. Do Karviné přijedou a své služby budou prezentovat knihovny z měst Skoczów, Jastrzębie-Zdrój, Cieszyn, Racibórz a z obce Hażlach.

Letošní ročník Knižního jarmarku slibuje být nezapomenutelným zážitkem pro všechny, na setkání s návštěvníky se těší knihovníci Regionální knihovny Karviná.


Galerie

Obrázek

Kategorie

Regionální knihovna Karviná

Chtěli byste nám něco sdělit?

Nastavení cookies