Dnes je 20. dubna 2024, svátek má Marcela

Blog

Napsal Hudeček Lukáš | 2023-05-30 08:10:41

Regionální knihovna Karviná vysadila ke svým 100. narozeninám památný strom.


Sázíme další stovku

Karvinská knihovna v roce 2023 slaví 100 let od svého založení. V rámci připomenutí této významné události se čtenáři a příznivci knihovny po celý rok můžou těšit na různorodé programy a aktivity. Knihovna toto výročí oslavila i symbolicky. V pondělí 29. května 2023 byl za přítomnosti představitelů statutárnního města Karviná a dalších významných hostů před budovou ústřední knihovny v Karviné-Mizerově slavnostně vysazen pamětní strom.

„Naše stoleté narozeniny jsme chtěli oslavit i tím, že zasadíme pamětní strom. Není to obyčejný strom, jedná se o jinan dvoulaločný s latinským názvem Ginkgo biloba, obdivuhodný, léčivý strom z pravěku symbolizující naději a bratrství. Strom se stane živým památníkem událostí, které se udály před sto lety, kdy byla založena karvinská knihovna. Stane se výrazem úcty a vzpomínkou na lidi, kteří knihovnu tvořili a kteří zde pracovali.", uvedla ředitelka karvinské knihovny Markéta Kukrechtová.

Květnové datum pro slavnostní sázení pamětního stromu nebylo zvoleno náhodně. Důležitým milníkem v dějinách karvinské knihovny je den 28. května 1923, kdy se konala ve Fryštátě schůze knihovních výborů tří národností - Čechů, Poláků a Němců a projednávaly se otázky finanční, právní a personální pro další fungování knihovny v obci. Tento den je označován za vznik veřejné knihovny v Karviné.

Účastníci slavnostního sázení stromu si mohli prohlédnout panelovou výstavu "Sto let knihovny mnoha národností", tedy výstavu, která byla v květnu 2023 prezentována v Senátu Parlamentu České republiky.

 


Galerie

Obrázek

Kategorie

Regionální knihovna Karviná

Chtěli byste nám něco sdělit?

Nastavení cookies