Dnes je 13. června 2024, svátek má Antonín

Ač to pro některé fanoušky může být překvapením, tak lední hokej v Karviné má velmi dlouhou a bohatou historii i tradici. První zmínky o formování klubu se vztahují k datu 9.11.1919 kdy vzniká TJ Sokol Karviná. Zajímavostí dozajista je, že o založení klubu se velkou měrou zasloužili tehdejší fotbalisté, kteří cítili potřebu provozovat nějaký sport i přes zimní období, aby se fyzicky připravili na nadcházející sezonu. Pochopitelné je, že tehdejší vybavení a pojetí hry bylo na hony vzdálené dnešnímu modernímu hokeji, ovšem důležitý byl zápal pro hru a chuť sportovat. Jako první kluziště sloužil zamrzlý rybník pod tratí ostravsko-karvinské elektrické dráhy vedoucí z tehdejší stanice Pivovar až na Gabrielu. 

Od roku 1934 se začínají objevovat první zmínky o vzniku klubu SK Karviná, který svá utkání hrával na rybníku u dolu Mír v Karviné 2. Bohužel do vývoje všech sportovních aktivit velmi neblaze promluvilo období druhé světové války, kdy pro všechny začalo velmi těžké 6-ti leté období temna a mnohokrát boje o holý život. Po osvobození naší republiky v květnu 1945 se sportovní aktivita opět pomalu probouzí k životu. V únoru 1948 přichází sjednocení sportovních oddílů opět pod hlavičku TJ Sokol Karviná. 

Začátek moderní éry karvinského hokeje lze datovat k roku 1962, kdy se dokončila stavba prvního zimního stadionu. Díky dokončení této stěžejní stavby je tak možné k tréninku přistupovat mnohem systematičtěji.V zájmu zvýšení sportovní kvality dochází  ke sjednocení družstev Rudá Hvězda Karviná, Baníku 1. máj a Baníku ČSA Karviná, což je do té doby věc naprosto nevídaná. V roce 1963 hraje tým pod hlavičkou TJ Baníku ČSA  I.A třídu. Hned v prvním roce se našim hokejistům povedl postup do vyšší soutěže, což bylo jasným signálem pro další rozvoj ledního hokeje v Karviné. V roce 1967 se karvinským pod vedením trenéra Lolka Cetkovského podařilo zvítězit v krajském přeboru i v následující kvalifikaci, díky čemuž slaví historický postup do druhé ligy! Karvinští ovšem ani po tomto úspěchu neusnuli na vavřínech a vytyčili si jasný cíl – postup do nejvyšší soutěže. 

Tomuto záměru se náš klub pod hlavičkou TJ Baník ČSA Karviná nejvíce přiblížil v sezóně 1969/1970, kdy tým s mnoha zvučnými jmény tehdejší doby ( Pavel Suchý, dlouholetý reprezentant Ján Jursa, Vladimír Závěšický a další…) poprvé v historii vyhrál druhou nejvyšší soutěž a postoupil tak do kvalifikace o postup do první ligy. V  kvalifikaci se karvinští utkali postupně s týmem Českých Budějovic, Duklou Písek a LSV Poprad. V takto nabité skupině se TJ Baník ČSA Karviná umístil těsně za postupujícím týmem z Českých Budějovic na druhém, leč nepostupovém místě. Bohužel zopakovat tento úspěch se karvinským již nepodařilo, ale dlouhá léta hráli velmi důstojnou roli v druhé nejvyšší soutěži. 

V roce 1993 začíná klub fungovat pod jménem SK Karviná a většinu času osciluje mezi 2. ligou a krajským přeborem moravskoslezského kraje. Nutno podotknou, že po reorganizaci soutěže je druhá liga až třetí nejvyšší soutěží. Postupně se věhlas a síla karvinského hokeje vytrácí, kdy situace graduje v sezóně 2017-2018 kdy poprvé v Karviné není k vidění žádný seniorský hokej. Svízelnou situaci se snaží vyřešit založení nového klubu v roce 2018 pod názvem HC Býci Karviná, který ale karvinským fanouškům příliš hokejové radosti neudělal a po dvou odehraných sezónách v krajském přeboru zaniká. V roce 2021 vzniká nový klub s názvem HK Karviná, který se zaměřuje na mládežnický hokej a dělá maximum pro to, aby se karvinský hokej časem vrátil tam, kde historicky patří.

Zdroj: HK Karviná


Galerie

Obrázek

Informace

Adresa:
HK Karviná
Karola Śliwky 783/2a
Karviná-Fryštát
733 01

Kontakt:
+420 777 608 819
+420 720 742 257

Další:
Bezplatné parkování v bezprostřední blízkosti
Bezbariérový přístup

Mapa

Chtěli byste nám něco sdělit?

Nastavení cookies