Dnes je 14. června 2024, svátek má Roland

Psal se 1. březen 1962 a 517 žáků usedlo poprvé do lavic v 18 třídách nově postavené školní budovy. Bylo to již 50. let a škola si připomenula toto výročí svého vzniku slavnostní akademií, která se uskutečnila 24.5. 2012 v MDK v Karviné - Novém Městě. Patříme mezi nejstarší základní školy statutarního města Karviná. Působíme v lokalitě Ráj. 

Za dobu své existence jsme vychovali spoustu nadaných a talentových žáků, kteří jsou dnes na nejrůznějších funkcích pracovního procesu. Během neodvratně ubíhajících let se z mnoha žáků stali rodiče a jejich děti navštěvují tutéž školu, sedávají v týchž třídách. Něco zůstává neměnné, jiné se naopak mění velmi rychle.

Pochopitelně nesmíme zapomenout ani na stovky pedagogů, kteří v průběhu života školy významným způsobem ovlivňovali a dotvářeli charakter a myšlení tisíců žáků.

 

Co nabízí naše škola dnes?

Pojdmě se vymanit z histore a zaměřme se na současnost.

Cílem každé základní školy by mělo být vzdělávat a vychovávat. Za dlouhou dobu naší existence však škola prošla mnoha etapami a dlouhodbým vývojem.

 

Je namístě si položit otázku, kam se škola za ty roky posunula?

Dalo by se říci, že se posunula o velmi velký kus vpřed. Nelze opomenout nové myšlení, zápal a chuť zkoušet nové způsoby a metody v učení, snaha zlepšovat komunikaci s okolním, ale taky podporovat zdravou komunikaci na půdě školy.

Utvořit úzké vazby mezi pedagogy a žáky, školou a rodiči ratolestí navštěvující školu patří mezi základní pilíře budoucího vývoje. Do školy vpluly nové školní pomůcky, zvýšila se úroveň a kvalita výuky. Přibyla řada speciálních učeben k daným stěžejním předmětům. Opomíjitelný pochopitelně nemůže být neustálý masivní rozvoj informačních a komunikačních technologí, který se výrazně projevil nejenom na výuce samotné.

Škola od roku 1993 funguje jako příspěvková organizace. Jedná se o veřejný sektor prospěsný lidem, do kterého se v poslední době vnáší prvky marketingu. Žákům je dáván větší prostor pro vyjádření svých názorů. Jsou vzdělávání podle školního vzdělávacího programu "Škola v Ráji - ráj ve škole".

Za 50. let prošlo školní budovou mnoho kvalitních pedagogů. Někteří zůstali, aby předávali své zkušenosti a vědomosti karvinským dětem, někteří šli šířit české školství za hranice republiky ( USA, Filipiny, Německo...). Jiní zase pro své zkušenosti se stali třeba poradci na ministerstvu, rozšířili řady zaměstnanců ČŠI, stali se vysokoškolskými učiteli, řediteli středních škol nebo redaktory České televize a tiskových agentur. I naši žáci nám dělají radost. Najdeme je mezi lékaři, právníky, mnozí jsou dnes našimi kolegy, stali se členy zastupitelstev, ale také jsou na zastupitelských úřadech České republiky v zahraničí.


Galerie

Obrázek

Informace

Adresa:
ZŠ a MŠ Školská
Školská 432/1
Karviná-Ráj
734 01

Kontakt:
+420 596 311 777

Další:
Bezplatné parkování v bezprostřední blízkosti
Bezbariérový přístup

Video

Chtěli byste nám něco sdělit?

Nastavení cookies