Dnes je 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav

Blog

Napsal Hudeček Lukáš | 2024-01-23 12:46:15

Rekonstrukce knihovny na Masarykově náměstí je u konce.


Otevření budovy po rekonstrukci a zpřístupnění nové pobočky knihovny

Po tříměsíční rekonstrukci se otevřela budova knihovny v Karviné-Fryštátě, v níž sídlí oddělení polské literatury a od ledna 2024 nově koncipované oddělení pro mládež a dospělé.

Budova se slavnostně otevřela veřejnosti v pondělí 22. ledna 2024 ve 13:00 hodin za přítomnosti představitelů města Karviné a dalších významných hostů.

Rekonstrukce a revitalizace budovy zahrnovala opravu vnější fasády, změnu interiéru v přízemí a také bylo posíleno technické vybavení knihovny, tak aby mohly být cílovým skupinám poskytovány a nabízeny lepší a kvalitnější služby a aby byl knihovní fond dostatečně ochráněn. Rekonstrukcí budova získala bezbariérovost, osobám se zdravotním postižením realizace rekonstrukce přinesla možnost pohybu po budově a zajistila sociální zázemí.

„Jsem opravdu moc rád, že se podařilo rekonstrukci dokončit tak, aby knihovna mohla zahájit provoz na začátku roku 2024 v novém a moderním zázemí historické budovy v centru města. Jsem přesvědčený o tom, že návštěvníkům všech věkových kategorií se tu bude moc líbit a budou zde rádi trávit svůj volný čas.“, uvedl primátor města Karviné Jan Wolf.

Náměstek primátora města Karviné Andrzej Bizoń při slavnostním otevření poděkoval všem, kteří se na projektu a rekonstrukci podíleli. Vyzdvihl bezproblémovou spolupráci mezi stavební firmou, magistrátem a knihovnou a popřál knihovně mnoho spokojených návštěvníků.

Ředitelka Regionální knihovny Karviná Markéta Kukrechtová doplňuje: „Přestavbou chceme nabídnout nový prostor s novými službami, kde mohou společně trávit svůj čas návštěvníci všech věkových kategorií a bez omezení. Projekt byl realizován díky finanční podpoře Evropské unie v rámci projektu realizovaného statutárním městem Karviná. Tým za rekonstrukci a modernizaci pobočky vyjadřuje vděk všem, kdo se na této transformaci podíleli. Doufáme, že se tímto pobočka v Karviné-Fryštátě proměnila v dynamický a inovativní prostor.“

Místnosti v přízemí budovy, ve kterých od ledna 2024 bude působit oddělení pro mládež a dospělé jsou rozděleny do zón – odpočinkové, poslechové, tvořivé a kreativní nebo autorské. Přední místnost bude ponechána pro možnost autorského projevu, budou se zde realizovat kulturní, společenské a vzdělávací aktivity, koncerty, autorská setkání s osobnostmi z oblasti kultury i sportu a společenského dění. V plánech pobočky je také realizace akcí na podporu čtení a informační gramotnosti. Prostory v přízemí budou rovněž využívány k setkávání nebo ke kreativnímu vyžití občanů města. Tento prostor byl doplněn o část nábytku s možností neformálního sezení, což zároveň vylepší akustické vlastnosti prostoru.

Obrázek

Kategorie

Kulturní akce a zábava

Chtěli byste nám něco sdělit?

Nastavení cookies